2013. szeptember 30., hétfő

Karácsonyi ajándékvásárlási láz - ősszel?

Minden évben a karácsonyi készülődés utolsó napjaiban - biztosan sok más sorstársammal együtt - megfogadom: jövőre hamarabb kezdek ajándékokra vadászni. Nagy a család; a sok kívánság, titkos vágy kipuhatolása, majd az ajándékok beszerzése sok időt, körültekintést igényel. És persze pénzt is.
Ha a karácsonyi ajándék-vadászatot nem hagyjuk az utolsó hetekre-napokra, annak sok előnye lehet:

  • van időnk kilesni szeretteink karácsonyi kívánságait;
  • elkerülhetjük az ünnep előtti tolongást a boltokban;
  • az ajándékozás költségei több hónapra oszlanak el, így erre már decemberben nem (vagy csak kevesebbet) kell beterveznünk;
  • elcsíphetünk egy jó akciót (árleszállítás, kuponos kedvezmények stb.);
  • ha saját magunk készítjük az ajándékokat, akkor van elég időnk beszerezni a hozzávalókat, és elkészíteni a kedves meglepetéseket.

Szerintem megéri. Holnap már október lesz - akár hozzá is kezdhetünk!


Érdemes átgondolni, hogy hány embernek szeretnénk vásárolni, és mennyi pénzt szánunk egy-egy ajándékra. Kit lephetünk meg saját készítésű ajándékkal? Ha már van konkrét ötletünk, akkor megtervezhetjük a hozzávalók beszerzését. 





Rendezzük, rendszerezzük a terveket, ötleteket - írhatjuk őket pl. egy táblázatba, vagy határidőkkel egy naptárba. Persze tároljuk ezeket a fájlokat, feljegyzéseket olyan helyen, ahol a szeretteink nem férnek hozzá.(-:
Készíthetünk saját magunk is ilyeneket, de számos helyről tölthetünk le mindenféle rendszerező és tervező listákat.



Neked van ötleted, hogyan lehet elkerülni a karácsony előtti tömeget a boltokban?

2013. szeptember 19., csütörtök

Dió díszek


Az őszi termések közül a dió az egyik, melyet többféle formában hasznosíthatunk karácsonykor. Az elmaradhatatlan diós beigli vagy a hagyományos zserbó szelet mellett készülhet diólikőr az ünnepi asztalra vagy akár ajándékba is. De nem csak a dió ehető belsejét, hanem a szépen megmaradt dió héját, és az egészben maradt diókat is felhasználhatjuk - csodaszép dísze lehet koszorúnak, asztaldísznek, karácsonyfának.

Diókoszorú ajtóra

Néhány hozzávalóból készült ez a látványos fehér diókoszorú. De készülhet koszorú fehér festék nélkül, natúr formában is - megfűszerezve egy kis levendulával.

Diókoszorú fehérben

Disó-levendulás koszorú

Többféle dió, mogyoró együtt

További diókoszorúk a Pinteresten.

Kishajó

A karácsonyfát díszíthetjük ezzel a dióból készült kis hajóval. A vitorlára kerülhetnek jókívánságok (és így akár ajándék is lehet belőle), vagy a gyerekek ráírhatják, hogy mire vágynak a Jézuskától.

Dió-hajó


Marta Stewart díszei dióval

Martha Stewartot is megihlette a dió, ez a dió-gömb arany színével az ünneplőbe öltöztetett lakás ékessége lehet.

Függő dió-gömb
Dió-koszorú

Egy nagyon részletes leírás jelent meg a napokban "A diófa az ember legnagyobb barátja" címmel. Megtudhatjuk belőle, hogy milyen gyógyító hatása van a diónak? A diófa, és a dió egyes részeit mi mindenre használhatjuk?

Barátkozzunk a dióval

További diódíszek Facebook oldalunkon.

2013. szeptember 16., hétfő

Őszi termések begyűjtése


Remek családi program a kirándulás. Séta a parkban, egy könnyed túra a közeli hegyekben - kikapcsol a szépséges táj, felfrissít a levegő, a mozgás fitté tesz. Ha séta közben nyitott szemmel jársz sok-sok kincsre, őszi termésre bukkanhatsz. A gyerekek imádják gyűjteni a sárguló faleveleket, a kisebb-nagyobb tobozokat, gesztenyéket, és egyéb terméseket.

Dekorella Blog: Őszi inspirációk 2013


A begyűjtött kincsekből készülhet őszi dekoráció a lakásba: asztalra, ajtóra stb. Majd később a hosszú őszi-téli estéken csodaszép karácsonyi díszeket varázsolhatsz belőlük.

Ajtódísz őszre


A terméseket lehet festeni, vagy csak natúr állapotukban felhasználni. Kötve, lógatva, ragasztva vagy akár cserépbe rakva.

Tobozdísz cserépben


Tobozból készíthetünk mini karácsonyfát is. Kifli és Levendula blogjában megtalálod, hogyan lesz egy tobozból mini karácsonyfa.




Egyszerűek és nagyszerűek a természetben található anyagok felhasználásával készült díszek.

Illatos-fahéjas karácsonyfadísz


Jöhetnek a napsütéses, kirándulós, gyűjtögetős hétvégi családi kirándulások!

2013. szeptember 14., szombat

Várjuk együtt a karácsonyt!

Itt van az ősz, itt van újra. És az ősz után itt lesz a tél, és jönnek a legkedvesebb téli ünnepek. A készülődés, a várakozás ideje - az advent. A szeretet meghitt ünnepe - a karácsony.
Keresgéltem néhány oldalt, melyek segítenek figyelni, hogy milyen gyorsan/lassan telnek a napok az ünnepekig: íme az első a Christmas Countdown - http://www.xmasclock.com , itt akár másodpercre pontosan megtudhatod, mennyit kell még várni karácsonyig.

És egy másik, amit akár be is illeszthetsz a weboldaladra.

Christmas Countdown


Készen állsz?

Ha el akarod kezdeni idejében a készülődést, az Organized Christmas oldal mindenre kiterjedő segítséget nyújt.
Természetesen a facebookon is követheted őket: https://www.facebook.com/OrganizedChristmas.







A hvg.hu is közzétett 2011-ben egy cikket ebben a témában: Programok és weblapok, amelyekkel figyelhetjük, hány nap van még karácsonyig.

Karácsonyi ötletdoboz

Ígérem, a továbbiakban nem csak számolgatni fogjuk a napokat, hanem sokkal inkább gyűjtésbe kezdünk. Készíts elő egy virtuális dobozt, melybe velünk együtt gyűjtheted a karácsonyi ötleteket, reméljük, hogy sokat meg is valósítasz majd belőle. A keresgélésben, gyűjtögetésben, ötletelésben segítségünkre lesz a karácsony.lap.hu, karácsonyiajándék.lap.hu linkgyűjtemények és a Karácsony lapja facebook oldal.