2013. november 6., szerda

Adventi naptár - körkép a legek világából


A legelső adventi naptár



Az első kézzel készült adventi naptár 1851-ben készült, amely még egyáltalán nem hasonlított a mai társaihoz. Naponta egy-egy bibliai képet akasztottak a falra, vagy meggyújtottak egy-egy gyertyát az adventi időszakban.
Napjaink adventi naptárára már jobban hasonlított az a naptár, melyet egy német édesanya készítette a kisfiának kb. 1900-ban. Ez a gyermekkori inspiráció volt az alapja annak, Gerhard Lang közreműködésével 1908-ban elkészült az első nyomtatott adventi naptár. Nagy sikere lett, nemsokára gyárak sora kezdte meg a 24 ablakos, 24 apró meglepetést rejtegető, a karácsonyi várakozást megédesítő naptárak gyártását.

(Forrás: http://gyermekszoba.blog.hu/2009/11/30/egyszer_volt_egy_adventi_naptar)

A legkisebb...



Csupán a vicc kedvéért készítette fiatal német nanotech-fejlesztők csoportja a világ legkisebb adventi naptárát. Ebből azz aprócska meglepetésből kb. ötmillió darabbal lehetne lefedni egy normál postai bélyeget.

(Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20071217_legkisebb_advent_naptar_rekord)

A legnagyobb...



17 éve minden évben advent időszakában egy varázslatos attrakció jelenik meg nap, mint nap a gengenbachi városház homlokzatán. A homlokzaton lévő 24 ablak egy hatalmas adventi naptárrá alakul át. 2012-ben az elmúlt 15 év legjobbjaiból álló válogatás jelent meg az ablakokban - minden nap egy-egy világhírű művész alkotása.
Hasonló adventi naptár volt évekig a Vörösmarty téren a Gerbaud-ház homlokzatán is.

(Forrás: http://www.stadt-gengenbach.de/en/tourism/adventcalendar/)

Az egyik legdrágább...


2008-ban készült a Porsche Design adventi naptára, mely leginkább egy high-tech hűtőszekrényhez hasonlít. Értéke akkor 214 millió forint volt - benne természetesen minden napra egy-egy méregdrága meglepetés került.



Az egyik legolcsóbb...



Ha nagy a család, és sok az ünnepek körüli kiadás, akkor jól jöhet egy olyan ötlet, melynek segítségével egy pénztárcakímélő adventi meglepetést készíthetünk a gyerekek örömére.
Ehhez az adventi naptárhoz nem kell más, mint kétféle színű színes papír, melyből 12-12 csíkot vágunk ki. Az egyes csíkokra - színek szerint felváltva - felírjuk december hónap napjait 1-jétől 24-ig. A papírcsíkok másik oldalára kerülhetnek a "meglepetések": egy-egy különleges családi program - karácsonyi mese- vagy zenehallgatás, filmnézés, karácsonyi díszek készítése stb. Persze minden napra kerülhet egy apró csoki, cukorka, keksz, vagy aszalt gyümölcs is, melyet egy nagyobbacska zsákban tarthatunk - és minden nap húzni lehet belőle egyet.
A papírcsíkokat cellux ragasztóval két végüknél összeragasztjuk. Az így kapott karikákat fordított sorrendben egymásba fűzzük. Az így kapott füzért akasszuk jól látható helyre a lakásban.
A dátum mellett a csíkokra kerülhet még az is, hogy az adott napon hány nap van még karácsonyig.

(Forrás: http://learned-happiness.com/2011/12/04/super-cheap-advent-calendar/)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése