2013. november 8., péntek

Adventi naptár - könnyen elkészíthető ötletek

Tudjuk, hogy a gyerekek kedvence, tudjuk, hogy megkönnyíti a karácsonyi várakozást, de mégis milyen legyen? Ha Neked sem jön be a bolti 24 ablakos, csokis verzió, és nem szeretnél horribilis összegeket költeni rá; és legfőképp a készítéshez szükséges idővel is hadilábon állsz... akkor nézd meg az alábbi válogatást!
Annyi adventi naptár-öltet található az interneten, mint égen a csillag. Csodaszépek. Most olyan csodaszép példákat kerestem, amiket tényleg könnyen, egyszerűen meg lehet csinálni. Csak láss neki időben, hogy mire kell, készen legyenek! Hogy 3 hét múlva, december 1-jén csillogó gyerekszemek gyönyörködhessenek a meglepetéseket rejtő adventi naptárakban.

Gyűjtsd a WC-papír gurigákat!


Szaloncukor-szerű adventi naptár

Építs házikót a gurigákból!

Romantikus stílusban


Csomagold szalvétába!


Ha nagyon kifutsz az időből

Elő a kinőtt zoknikkal!


Bébizokni-kalendárium


Amikor napról-napra készül az adventi kalendárium

A tavalyi adventi naptárunkhoz zöld karton, egy kevés zsinór, és 24 kis csipesz kellett. A zöld kartonból 24 fenyőfát vágtunk ki, sorban beszámoztuk, és felcsipeszeltük őket a zsinórra.

24 fenyőfa várja, hogy feldíszítsék

A gyerekek feladata volt, hogy minden nap egy-egy fenyőfát feldíszítsenek, és karácsonyfát varázsoljanak belőle. Az alkotó munka után jöhetett a jutalom: a meglepetések a Mikulás zsákjában bújtak meg.

A 9. nap karácsonyfája


Az eredeti ötlet itt található: http://blog.thecelebrationshoppe.com/2010/11/24/christmas-advent-calendar-craft/

Adventi naptár mesékkel, versekkel

Itt sincs szükség túl sok hozzávalóra: papír, nyomtató, borítékok, bármilyen szalag. A legtöbb idő ahhoz kell, hogy a borítékokba kerülő téli, Mikulásos, karácsonyi verseket, meséket kiválogassuk. Szerencsére az interneten nagyon sok helyen találhatsz ilyeneket.
Téli versek, mesék
Téli versek gyerekeknek
Mikulás versek, téli versek gyerekeknek
Dalok, versek karácsonyra

Angyalok vigyázzák az adventi naptárt

A borítékok lehetnek színesek, vagy újságokból vágjunk ki téli képeket, és díszítsük azzal a fehér borítékokat. Természetesen a borítékokat is beszámozzuk a 24 napnak megfelelően.
A várakozás része lehet még, hogy egy füzetbe ragasztjuk a napi verseket, meséket, és a gyerkőc lerajzolhatja a történetet.
Nagyobbaknak, akik valamilyen idegen nyelvet is tanulnak már, egy-egy borítékba idegen nyelvű kis versecskéket is becsempészhetünk.
A kis édességek itt is a Mikulás zsákjában lapulnak.

Meglepetések a zsákban

Rakd össze darabokból!

A puzzle sok gyerek kedvence. Milyen izgalmas kaland, ha az adventi meglepetések közé rejtjük el a kép darabjait. Kisebb, és nagyobb gyerekeknél egyaránt jó móka lehet.
Egész kicsiknek való ötlet: egy nagyobb méretű - díszítésre váró - fenyőfa zöld kartonpapírból, melyre 1-24-ig felragasztjuk a számokat. 24 kis borítékba kerülnek a pici díszek, és melléjük egy-egy apró édesség. Minden nap a borítékból felkerül egy-egy dísz a fára. Mire eljön a Karácsony, a fa is fel lesz díszítve.

Mire eljön a Karácsony, a fa is fel lesz díszítve.

Nagyobbaknak kedves ajándék lehet, ha veszünk, vagy készíttetünk akár saját képből (pl. egy kedves nyaralós fotóból) puzzle-t, és annak néhány darabja kerül bele a kis adventi csomagokba. 

Puzzle darabok az adventi naptárba

Legyen az ajándék az együtt eltöltött idő!

A hétköznapok rohanását egy kicsit megállíthatjuk. A karácsonyi készülődés, várakozás ne csak a rohanásról szóljon, szánjunk egymásra egy kicsit több időt. A gyerekeknek is fontos, hogy kapjanak néhány extra percet a szüleiktől, amikor valamit együtt csinálnak. Találj ki minden napra egy-egy ilyen elfoglaltságot, kerüljenek ezek 1-1 kis kártyára. Ezeket is rakhatod borítékokba, vagy kis dobozokba.
Hétköznapokra ne tervezz túl nagy dolgokat: belefér az időbe egy közös meseolvasás, éneklés, egy-egy kisebb karácsonyi dísz elkészítése, a karácsony kívánságlista összeírása, egy finom forrócsoki főzése. Hétvégére jöhetnek az időigényesebb programok: családi filmnézés otthon vagy moziban, színház, közös séta a környéken, vagy a karácsonyi vásárban, kisebb ajándékok, karácsonyi képeslapok készítése, vagy karácsonyi sütemények sütése.

Együtt töltött idő



2 megjegyzés:

  1. Szuperek! Ha megengeded, felteszem a linkedet a saját blogomra, mert ezt muszáj megosztanom a barátaimmal!

    VálaszTörlés
  2. Csak bátran! Örülök, ha tetszik, és másoknak is megmutatod.(-:

    VálaszTörlés