2013. december 16., hétfő

Macaronok karácsonyi kiadásban

Ha már minden karácsonyi díszben pompázik, akkor a macaron is lehet karácsonyi!
De mi az a macaron?

A macaron Franciaországban népszerű, különleges desszert, első ránézésre leginkább habcsókra hasonlít. A macaron eredetileg olasz származású, a történetét tekintve a különböző források eltérnek, de általában megegyeznek abban, hogy Velence környékén kezdték el készíteni a 14-15. században.
Darált mandulából, cukorból és (cukorsziruppal felvert) tojásfehérjéből készül a két kis, általában 3cm átmérőjű korong, amelyet csokoládé- vagy más ízesítésű krémmel tapasztanak össze. A jó macaron könnyű, légies, a külső kérge finoman roppan, de éppen csak annyira, hogy rövid hatásszünet után az ember azonnal a tömör közepénél találja magát. Itt már a mandulás massza átveszi a töltelék nedvességtartalmát, és a desszert belső fele már erről szól.

(Forrás: http://macaronnap.hu/mi-az-a-macaron/)

Számtalan különleges formában, színben, és ízben készülhet. Íme egy kis ínycsiklandozó válogatás a karácsonyi macaronokból.











Ha szeretnéd kipróbálni, érdemes körülnézni a neten található sok-sok recept, és praktikus tanácsok között.

Karácsonyi fűszeres macaron narancsos-csokoládékrémmel


Hozzávalók (40-50 darabhoz):
70 g tojásfehérje (2 kisebb tojásfehérje, de azért mérjük le)
1 ek. nádcukor (lehet porcukor is)
100+100 g nád porcukor
100 g darált, átszitált mandula
35 g víz
1 kk. fűszerkeverék (mézeskalács, vagy őrölt fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, csillagánizs, kardamom, gyömbér, szerecsendió)

Töltelék:
150 g étcsokoládé (legalább 70%os)
100 ml tejszín
1/2 bio narancs reszelt héja

Az elkészítés részletes leírását itt találod: http://www.colorsinthekitchen.com/2011/12/karacsonyi-fuszeres-macaron-narancsos.html

Feketeerdő macaron
Macaron trükkök

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése