2013. december 4., szerda

Mikulásvárás

Most egy kicsit nem a karácsonyt, hanem a Mikulást várjuk, de nagyon!

A Mikulás legendája


A piros palástos ajándékokat osztó Mikulás a gyermekek és a diákok védőszentje.
A szent legendája szerint a püspök városában egy szegény embernek három lánya volt, akiket megfelelő hozomány hiányában nem tudott férjhez adni. Így az a sors várt rájuk, hogy hajadonok maradnak. Miklós, a myrai püspök elhatározta, hogy segít rajtuk, de szemérmességből vagy szerénységből ezt titokban tette. Az éj leple alatt egy-egy arannyal telt erszényt tett a szegény ember ablakába. Egyes változatok szerint ezt három egymást követő éjjelen tette, mások szerint három egymást követő évben. A harmadik esetben az ablak zárva volt, mert kint nagyon hideg volt. Miklós püspök ekkor felmászott a tetőre és a nyitott kéményen át dobta be az aranyat, a harmadik lány éppen akkor kötötte fel harisnyáját száradni a kémény alá. A keszkenőbe rakott arany éppen belehullott a harisnyába. Mindkét változat szerint az apa a harmadik alkalommal megleste az adakozót, hogy megköszönje neki az ajándékot, de Miklós azt mondta, hogy egyedül Istennek tartoznak köszönettel.A Mikulás szó cseh származású, maga az ajándékozás szokása pedig osztrák hatásra terjedt el a magyar családoknál. A Mikuláshoz tartozó magyar néphagyományok az idők során jelentősen megváltoztak. A két világháború közötti időben a Mikulás alakja még a mennyben élt, onnan figyelte a gyerekeket; segítői manók, angyalok és krampuszok voltak. A közelmúltban egyre inkább az a nézett terjedt el, hogy a Mikulás Lappföldön él, szánjait rénszarvasok húzzák, segítői a manók és a krampuszok.Mikulás vagy Télapó


A Mikulás a Miklós név szlovák változata. A köztudatban december 6-a hagyományos elnevezésének számít Télapóval szemben – sokak szerint azonban tévesen. Hiszen a Mikulás-ünnep népszokása és a kifejezés csak az 1870-es évek végén kezdett el köznevesülni Magyarországon, így csupán negyven-ötven évvel idősebb, mint a Télapó elnevezés.
Elterjedt nézet, hogy a magyar „Télapó” szó akkor keletkezett mesterségesen, amikor az 1950-es évek kommunista vallásellenessége miatt teljesen le kívánták cserélni a „Mikulás” elnevezést az állami iskolai és óvodai rendezvényeken, és helyette az szovjet-orosz kultúrkör orosz Дед Мороз "Fagy apó" tükörfordítását a Télapó elnevezést használták az államosított óvodákban és iskolákban, illetve a vallástalan családoknál.
A nyelvészek kutatásai szerint azonban a télapó szó és elnevezés már korábban is létezett. A "tél apó" kifejezés megjelenik Arany János Téli vers című versében 1850-ben, de használja Mikszáth  Kálmán, Krúdy Gyula és József Attila is.

A csokoládémikulás számokban


  • 1880
    Suchard elkészíti 300 darabból álló csokimikulás-sorozatát gyűjtők számára. A termék olyan sikert hoz, hogy hamarosan átállnak tömegtermelésre.
  • 1937
    Elkészül az első csokimikulás Stühmer Ferenc budapesti gyárában.
  • 2012
    Diósgyőrben az 1400 tonna téli szezonális figura 80%-a exportra készül.Hamarosan jönnek a Mikulásos finomságok.

(Forrás: Wikipédia)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése